Mire figyeljen a tulajdonos ingatlana eladásánál?

Tanácsok balatonfüredi ingatlana eladásához

Első és legfontosabb a jól belőtt ár. Mostanában ez nehéz feladat még a tapasztalt ingatlanközvetítő szakembernek is. A Covid alatt kialakult horrorisztikus ingatlanárak változóban vannak. A kereslet nagyon lecsökkent, az emberek már nem fizetik meg a járvány alatt túllőtt árakat. www.balatonfürediingatlanok.hu

Tavaly csak azokat az ingatlanokat tudtuk eladni, ahol a tulajdonos elfogadta az általunk megállapított árat vagy engedett eredeti elképzeléséből. Ezekben az esetekben a kiindulási árnál 20-30 %-kal alacsonyabb áron kelt el az ingatlan. Tavaly általában 50 millióig kerestek az ügyfelek, egy-két értékesítés volt az 50-100 millió közti kategóriában is, de 100 millió fölötti ingatlan után meg sem csörrent a telefon. Év eleje óta kicsit mintha élénkülne a piac, de messzemenő következtetéseket még nem lehet levonni.

Sok tulajdonos úgy állapítja meg ingatlana árat, hogy van egy álma, amit el szeretné érni, megnézi mennyibe kerül és ezt adja meg vételárnak. Na ez az, ami egyáltalán nem befolyásolja egy ingatlan értékét a piacon! A másik hiba az árazásnál a saját munka és erőfeszítés túlértékelése. Minél több izzadság van benne, annál magasabb az ár. Sajnos ez sem befolyásolja az ingatlan értékét! Próbálják meg idegen szemmel nézni, vevőként, ilyen szempontból látják a hiányosságait is és sokkal reálisabb ár lesz a végeredmény. Ha ez nem megy, forduljanak szakemberhez, aki reálisan fel tudja mérni a helyzetet, birtokában van konkrét eladási áraknak. Szomszéd, rokon, barát által csak a városi legendák száma gyarapszik….

A másik fontos szempont az együttműködés és kompromisszumkészség. Ezek nélkül szinte lehetetlen létrehozni egy ügyletet. Együtt kell működni a vevővel, az ügyvéddel, ha van az ingatlanossal is. Az a legjobb, ha úgy alakítják az alkufolyamatot, hogy a végén (és közben is) mindenki úgy érzi, nem csak ő engedett, hanem a másik fél is. Ha kaptunk egy jó árat, át kell gondolni, hogy azzal nyerünk-e többet, ha ott hagyjuk a pár százezer forintot érő függönykarnist a függönnyel vagy azzal, hogy ragaszkodunk hozzá és emiatt elveszítjük a jó árat fizetni hajlandó vevőt.

Nagyon fontos, hogy tisztában legyenek azzal, mit árulnak. Ne a szerződéskötésnél derüljön ki, hogy nincs feltüntetve az épület, vagy nem mindegyik van feltüntetve. Mielőtt elkezdődne a folyamat, nézzenek rá a tulajdoni lapra, ügyfélkapun keresztül évente két tulajdoni  lapot le lehet kérni ingyen. Abból mindent ki lehet olvasni pontosan. Ebben az esetben még van idő a rendezendők rendezésére, ugyanis az ingatlant minden esetben jogtisztán kell átadni. Hitelt, CSOK-ot csak jogtiszta tulajdonra adnak. Ha erre nincs lehetőségük, keressenek meg egy hozzáértőt, egy ingatlanost, aki biztos tud Önöknek segíteni ebben.

Balatonalmádi ingatlanok, balatonfüredi ingatlanok, alsóörsi ingatlanok, csopaki ingatlanok, tihanyi ingatlanok, balatonkenesei ingatlanok, balatonakarattyai ingatlanok, balatonfűzfői ingatlanok, veszprémi lakások és ingatlanok, Balaton-felvidéki ingatlanok és Veszprém megyei ingatlanok ügyintézését is vállaljuk. 


Olvasson további tartalmaink közül

Első negyedéves tapasztalatok az ingatlanpiacon 2024

Tavalyi évhez képest mindenképpen élénkülés tapasztalható a balatoni ingatlanforgalomban. Több az érdeklődő, ezek egy része CSOK-ot szeretne igénybe venni a nagyobb városokban vagy falun, másik része pedig az államkötvényben megforgatott pénzét szeretné befektetni. www.balatonfürediingatlanok.hu

Részletek

www.balatonfurediingatlanok.hu

Miért „kicsi” ingatlanirodát válasszon ingatlana eladásához?

A „kicsi” alatt az egyedül vagy legfeljebb ketten-hárman dolgozó irodákat értem, akik saját vállalkozásban működnek, saját maguk szabják meg a működési rendjüket, üzleti modelljüket és mindenben maguk döntenek. „Nagyoknak” pedig a frainchise rendszerben működő, sok alkalmazottat foglalkoztató irodákat nevezem. www.balatonfurediingatlanok.hu

Részletek